Prins Constantijn maakt zich hard voor startups in Soest

SOEST De gezamenlijke plannen van drie Rotaryclubs uit Soest en Baarn om startups verder op weg te helpen, worden van harte ondersteund door Prins Constantijn van Oranje. Als boegbeeld van StartupDelta sprak hij dinsdag in Soest de Rotarians toe: ,,Ik hoop dat deze pilot aanslaat en dat het sterke netwerk van de Rotary kan worden ingezet.”

De drijvende kracht achter het voorgenomen project Startup Mentor Rotarian, nu nog in verkennende fase, is Stan Uyland van Rotary Soest-Baarn. ,,Startups hebben vaak een fantastisch idee, maar missen doorgaans de toegang tot kapitaal, de kennis en het benodigde netwerk om uit te kunnen groeien tot een krachtige onderneming met internationale groeipotentie. Rotarians kunnen op dat punt het verschil maken.”

Uyland benaderde startup-ambassadeur Prins Constantijn om de mogelijkheden van een samenwerking te verkennen. De prins liet de leden van Rotary Soest-Baarn, Baarn-Soest en Soestdijk afgelopen dinsdag tijdens een bijeenkomst in Soest-Zuid weten de verkennende activiteiten te ondersteunen.

VEEL POTENTIE Prins Constantijn: ,,Het doel van StartupDelta is om het Nederlandse startup ecosysteem te verbeteren en te internationaliseren. We willen het Nederlandse technologie startups gemakkelijker maken om door te groeien. We hebben in Nederland zoveel talent en creativiteit. Startups verdienen alle steun en aandacht, bijvoorbeeld door goed mee te denken over het businessplan. Rotarians zijn betrokken mensen. Ik zie veel potentie in onze samenwerking.”

MOOIE SAMENWERKING Prins Constantijn hoopt dat menig Rotarian zich zal aanmelden als Startup Mentor. Hij is blij met de toezegde steun van Matching Wings, de onderneming van Robert Weaver uit Baarn die de toekomstige Rotary mentoren een trainingstraject wil aanbieden. Weaver: ,,We moeten goed in kaart brengen waar de startup behoefte aan heeft.” Andere organisaties die hun medewerking willen verlenen zijn Nederland Groeit, Stichting Number 5 en Funds Up.

De aanwezige wethouders Economische Zaken van Baarn en Soest, respectievelijk Erwin Jansma en Liesa van Aalst, toonden zich verheugd over de verkennende plannen. Jansma: ,,Het zou mooi zijn als ondernemingen uit de regio die alle ups en downs hebben meegemaakt, hier een rol in gaan spelen. Dat komt de lokale economie ten goede.”

Prins Constantijn: ,,Laten we met elkaar proberen hier iets moois van te maken. Wie weet wordt in Soest wel het nieuwe Facebook uitgevonden.”

KWARTIERTJE SPARREN Twee startups mochten zich tijdens de bijeenkomst presenteren. Groene Bouwhekken van Hugo Ward en SeMI Technologies van Bob van Luijt. Beiden kunnen een mentor goed gebruiken, al is het maar om een klankbord te hebben. Prins Constantijn: ,,Soms kan een kwartiertje sparren met het beste netwerkcontact dat je je maar kunt wensen, meer opleveren dan een kapitaalinjectie.”

Uyland: ,,De drie Rotaryclubs gaan de komende maanden benutten om de verkennende plannen verder uit te werken en de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Bron Soester Courant